top of page

Bregant amb el TOC en temps de COVID: El Viatge de Rebecca Martínez cap a l'Obsessió per la Higiene

Actualitzat: Dec 17, 2023

La pandèmia mundial que va paralitzar les vides de milers de milions de persones fa ja més de tres anys ha deixat una petjada inesborrable en la societat. L'alteració de les rutines, el desafiament de la resistència emocional, la priorització de l'essencial o l'enfocament en la salut mental són algunes de les grans conseqüències que van canviar la forma en què es veia el món.


La vida de Rebecca Martínez després del 2020 també va prendre un gir inesperat a causa d'una condició mental perquè el Trastorn Obsessiu Compulsiu (TOC) es va apoderar de la seua vida i va desencadenar una obsessió extrema per la higiene personal.


Què és el TOC?


El Trastorn Obsessiu Compulsiu (TOC) relacionat amb la higiene personal és una forma específica de TOC en la qual les obsessions i compulsions se centren principalment en preocupacions relacionades amb la neteja i la higiene. Les persones que experimenten aquest tipus de TOC solen tindre pors obsessives sobre la contaminació, els gèrmens o la possibilitat de contraure malalties a través del contacte amb objectes o superfícies "contaminades". Aquestes obsessions provoquen ansietat significativa, i per a alleujar eixa ansietat, la persona realitza compulsions, que són comportaments repetitius i rituals.


“Tenia la necessitat d'estar llavant-me la cara amb moltíssima freqüència, així com dutxant-me i llavant-me les mans”.


Rebecca sempre havia sigut una persona molt acurada amb la higiene personal, no obstant això la seua obsessió es va desenvolupar a partir del COVID-19 juntament amb l'obligació de portar la màscara. Per a ella el fet d'estar respirant dins de la màscara provocava una forta ansietat perquè tenia pensaments recurrents associats al fet que l'ús d'aquesta contaminaven la seua pell i que els bacteris de la seua boca li provocaven acné. Se sentia sempre molt bruta, portara o no la màscara, i necessitava estar llavant-se la cara, les mans i el cos de manera constant i si en algun moment pel motiu que fora la situació no li ho permetia, li entraven atacs d'ansietat, i només de pensar en la màscara li entrava pànic.


Quines conseqüències suposa el Trastorn Obsessiu Compulsiu?


El Trastorn Obsessiu Compulsiu (TOC) pot tindre conseqüències específiques que afecten la vida diària dels qui l'experimenten. Algunes d'aquestes conseqüències inclouen:


Deterioració de la Qualitat de Vida:

  • El temps i l'energia dedicats a les obsessions i compulsions relacionades amb la higiene poden reduir significativament la qualitat de vida.

  • La constant preocupació per la neteja pot interferir amb les activitats quotidianes i generar una sensació d'esgotament.

Aïllament Social:

  • La preocupació per la higiene personal pot dificultar la participació en activitats socials i la construcció de relacions significatives.

Impacte en les Relacions Familiars i d'Amistat:

  • Les compulsions i obsessions poden ser difícils de comprendre per a amics i familiars, la qual cosa podria generar tensions en les relacions.

Problemes Laborals o Educatius:

  • Les compulsions i rituals d'higiene poden afectar el rendiment laboral o acadèmic a causa de la dedicació excessiva de temps i energia a aquestes activitats.

Impacte en la Salut Física:

  • Compulsions com la rentada excessiva de mans poden portar a problemes de pell, irritació i sequedat.

  • L'obsessió per la higiene extrema pot resultar en l'ús excessiu de productes químics, la qual cosa podria tindre conseqüències negatives per a la salut.

Desgast Emocional:

  • La constant ansietat i preocupació poden contribuir al desgast emocional i a l'augment de l'estrés.

  • El TOC relacionat amb la higiene personal pot generar una sensació de vulnerabilitat constant enfront de les amenaces percebudes.



Dificultat en la Vida Diària:

  • Les compulsions d'higiene poden fer que les activitats diàries, com vestir-se, eixir de casa o fer tasques quotidianes, es convertisquen en processos prolongats i desafiadors.


“Vaig deixar d'anar a uns certs llocs per por de contaminar-me amb l'ambient”


El TOC es va instal·lar en la vida de Rebecca de manera sigil·losa però implacable. Va començar a fixar-se en detalls que abans passaven desapercebuts, com si cada superfície estiguera coberta de gèrmens invisibles. L'ansietat li envaïa cada vegada que eixia de casa, i les dutxes es van convertir en rituals interminables. No podia evitar pensar que qualsevol descuit podria posar en risc la seua salut.


El seu entorn es va convertir en un camp de batalla contra els gèrmens, i l'obsessió per la neteja es va estendre més enllà del raonable. La constant necessitat de desinfectar-se les mans, el cos i la cara i l'ansietat que experimentava si alguna cosa no estava "net" segons els seus estàndards irracionals es van apoderar de la seua vida quotidiana.


Menjar en restaurants de menjar ràpid, anar a discoteques o centres comercials es van convertir en tot un repte en la seua vida fins a tal punt que va deixar de fer-lo. Els llocs amb grans acumulacions de gent li van començar a suposar un problema, per l'estrés que li provocava. Una altra rutina que va començar en la seua vida va ser la de canviar els llençols i tovalloles aproximadament cada dues, tres o quatre dies pel que li costava moltíssim quedar-me a dormir en cases alienes sense sentir una angoixa terrible perquè li feia vergonya demanar les necessitats que la seua malaltia l'obligaven a tindre amb la finalitat de mantindre's neta.


Rebecca es va adonar que tenia un problema en el moment que no podia portar una vida normal. Necessitava dutxar-se constantment i si no ho feia el seu estat d'ànim es veia molt afectat. El pitjor és que era un sentiment que venia de sobte i era molt difícil de controlar, sempre hi havia una veu al seu cap que li deia “llava't la cara, t'eixiran grans, llava't les mans, no vaja a ser que et toques la cara, dutxa't, estàs bruta, etc”.


Com pot arribar a afectar el Trastorn Obsessiu Compulsiu en les relacions interpersonals


Falta de Comprensió:

  • Les obsessions i compulsions poden ser difícils d'entendre per a aquells que no experimenten el TOC. Els comportaments aparentment irracionals poden causar confusió i frustració en amics i familiars.

Aïllament Social:

  • La por a la contaminació o les compulsions relacionades amb la higiene poden portar a l'evitació de situacions socials. La persona amb TOC pot sentir-se més còmoda evitant el contacte amb uns altres per a evitar desencadenar les seues obsessions.

Tensions Familiars:

  • La família pot sentir-se aclaparada o impotent per a ajudar a la persona amb TOC perquè se senten incapaces d'entendre a qui ho pateix.

Estrés en la Parella:

  • En relacions romàntiques, les obsessions poden centrar-se en temes com la seguretat de la relació o la por de danyar a la parella. Aquests pensaments poden generar ansietat i afectar la intimitat emocional i física.

Limitacions en les Activitats Socials:

  • La necessitat de complir amb rituals compulsius pot limitar la participació en activitats socials o la planificació d'esdeveniments, afectant la vida social compartida.

Impacte en la Vida Sexual:

  • Les preocupacions obsessives poden afectar la intimitat física i emocional en les relacions íntimes, generant tensions i dificultats en la vida sexual de la parella.


Estratègies d'afrontament per a bregar amb el TOC


Rebecca va estar anant al psicòleg bastant temps degut a la incapacitat de controlar els pensaments obsessius relacionats amb la higiene al costat d'altres problemes que va començar a desenvolupar. Els professionals li van fer servir una sèrie d'eines que el van ajudar a aprendre a gestionar millor les seues emocions.


Cada vegada que patia un impuls de llavar-se la cara, el cos o les mans la psicòloga li va proposar que comptara fins a deu, fera respiració diafragmàtica per a pal·liar l'ansietat i es posara a pensar “no passa res” fins a convèncer-se que realment no passava res, i que no anava a passar res. I seguidament centrar la meua atenció en una altra cosa. Al principi no va ser gens fàcil fins que a poc a poc va anar millorant.



A més d'ajuda psicològica també va haver d'acudir a un dermatòleg degut als problemes que va suposar en la seua pell, llavar-se tant i així mateix mitjançant productes agressius.

Va començar així una rutina progressiva per a disminuir el nombre de vegades que es dutxava o es llavava la cara:


  1. La primera fase va constar de llavar-se la cara amb sabó al matí, després dutxar-se al migdia i posteriorment tornar-se a dutxar-se a la nit.


  1. La segona era llavar-se la cara al matí, dutxar-se al migdia però no posar-se sabó en la cara, i després dutxar-se a la nit.


  1. I la tercera llavar-se la cara al matí, dutxar-se al migdia sense sabó en la cara i després simplement llavar-se la cara amb sabó a la nit.


Anar eliminant rutines fins a arribar al punt en el qual es llava la cara al matí i es dutxa a la vesprada/nit.


Rebecca afirma que mai s'acaba d'eixir del tot del Trastorn Obsessiu Compulsiu, perquè els pensaments continuen estant, per exemple, ella encara no ha sigut capaç de controlar el nombre de vegades que es llava les mans al llarg del dia. No obstant això a poc a poc aprens a gestionar els impulsos i emocions lluitant amb la teua ment fins a arribar a fer-te amiga d'ella.


A través del següent link podeu accedir a un testimoniatge diferent d'un jove anomenat Raúl el qual va patir anys d'angoixa i de sofriment arran de patir la mateixa malaltia que Rebecca: “Jo vaig superar el trastorn obsessiu compulsiu” https://www.consulta21.es/yo-supere-mi-toc/


 
 
 

Entrades recents

Mostra-ho tot
La importància de la salut mental

La salut mental es refereix a l'estat de benestar emocional, psicològic i social d'un individu. Involucra la capacitat de gestionar...

 
 
 
TCA i ansietat en adolescents

Els trastorns de la conducta alimentària són afeccions mèdiques serioses i sovint potencialment mortals que es relacionen amb patrons...

 
 
 

Comments


bottom of page