top of page

"De Generació de Cristall a Generació Resistent: Desmitificant una Percepció"

En els últims anys, ha sorgit un terme que s'ha utilitzat per a descriure a la generació actual: "Generació de Cristall". Aquest terme suggereix que els individus de hui són més fràgils o sensibles en comparació amb les generacions anteriors, especialment quan es compara amb la resiliència percebuda dels pares. No obstant això, és important qüestionar aquesta narrativa i explorar les complexitats darrere de l'evolució de les experiències generacionals.


L'Era de la Informació i la Connexió Digital

Una de les principals diferències entre les generacions actuals i les anteriors és l'omnipresència de la tecnologia i les xarxes socials. Mentre que els nostres pares van poder enfrontar desafiaments sense la constant exposició a l'opinió pública, nosaltres vivim en una era en la qual les nostres vides estan obertes a l'escrutini constant. La pressió i la comparació en línia poden influir en l'autoestima i la salut mental, creant la percepció de fragilitat. Algunes maneres en què la digitalització i la interconnexió constant han contribuït a aquesta percepció són per exemple la pressió de les xarxes socials. Les xarxes han creat un entorn on els individus constantment es comparen amb els altres. L'exposició a les vides aparentment perfectes dels altres pot generar ansietat i afectar negativament l'autoestima de la generació actual. La cerca constant de validació a través de "m'agrada" i comentaris pot convertir-se en una font d'estrés i pressió social i així ho confirmen els joves de la societat actual. Tot això també va lligat al ciberassetjament al qual s'enfronten a l'escola o el treball les noves generacions. Les plataformes digitals ofereixen una via per a la difusió de rumors, la humiliació pública i la intimidació tot això podent fer de manera anònima i podent tindre grans conseqüències en la salut mental. 


Hui dia està demostrat la gran dificultat que té la generació Z d'estar desconnectat. La constant connectivitat digital ha creat una dificultat per a trobar moments de tranquil·litat sense la pressió de respondre a missatges i notificacions pot portar a una sensació d'esgotament emocional. A més de tot això, la disponibilitat immediata d'informació també ha augmentat les expectatives de rendiment acadèmic i professional. La competència globalitzada imposa pressions addicionals sobre la joventut actual, contribuint a la idea que són més propensos a l'estrés i a la sensació d’abrumament.


Reconeixent les Lluites Internes

L'anomenada "Generació de Cristall" ha mostrat una notable capacitat per a reconèixer i abordar obertament les lluites internes, incloent-hi l'ansietat i la depressió. A diferència de generacions anteriors, on l'estigma entorn de la salut mental sovint silenciava aquestes experiències, els individus de hui han adoptat una postura més oberta i valenta cap als seus desafiaments emocionals. Aquest reconeixement té importants implicacions la forma en la qual ha contribuït significativament a desestigmatitzar la conversa sobre la salut mental. A través de plataformes digitals i xarxes socials, els joves comparteixen les seues experiències, desafiaments i triomfs, fomentant un ambient on parlar de l'ansietat i la depressió s'ha tornat més acceptat i normalitzat.

Així mateix, la generació actual valora l'autenticitat i la transparència. En compartir les seues experiències, inseguretats o malalties mentals, estan desafiant la pressió social de mantindre una façana de perfecció. Aquest enfocament en l'autenticitat contribueix a un canvi cultural on ser vulnerable és considerat un acte de valentia.

Totes aquestes noves maneres de pensar forcen a un canvi en el sistema en la forma en què s'aborda la salut mental. Des d'exigir més recursos en les institucions educatives fins a advocar per polítiques laborals que donen suport al benestar emocional, estan influint en la creació d'entorns més comprensibles i accessibles.


La Resiliència Evoluciona

Si bé és cert que les generacions anteriors poden haver enfrontat desafiaments diferents, no és just afirmar que eren inherentment més resistents. Cada generació enfronta el seu propi conjunt de circumstàncies úniques. La resiliència no és estàtica; evoluciona per a adaptar-se als desafiaments contemporanis. La generació actual mostra resiliència en abordar obertament els problemes de salut mental i en treballar per a crear entorns més inclusius.

En lloc de perpetuar la noció d'una "Generació de Cristall", és essencial reconéixer la força i ​​l'adaptabilitat inherents a cada generació. L'obertura sobre la salut mental, la cerca d'autenticitat i la resistència enfront de pressions modernes demostren que, encara que els desafiaments són diferents, la capacitat d'enfrontar-los continua sent una característica fonamental de l'experiència humana. En entendre i apreciar la complexitat de cada generació, podem avançar cap a un diàleg més enriquidor i comprensiu sobre les experiències contemporànies.


El director mexicà Carlos Morett fa un speech del que per a ell és la generació de Cristall. I per ací us deixem el link directe al vídeo de Youtube. Esperem que us agrade perquè sense lloc a dubte és un missatge directe als joves i adults que vivim en la societat actual: "Es diu generació de cristall, i no sols afecta a joves, eixos van ser els primers que es van adonar d'aquesta situació en la qual tots caiem" . https://youtu.be/HyZAWWKYcaI?si=QGUvBPQIKWtaELul 


 
 
 

Entrades recents

Mostra-ho tot
La importància de la salut mental

La salut mental es refereix a l'estat de benestar emocional, psicològic i social d'un individu. Involucra la capacitat de gestionar...

 
 
 
TCA i ansietat en adolescents

Els trastorns de la conducta alimentària són afeccions mèdiques serioses i sovint potencialment mortals que es relacionen amb patrons...

 
 
 

댓글


bottom of page