Melàncolis, el barri de la depressió
- Joana Navarro
- Nov 13, 2023
- 6 min de lectura
Actualitzat: Dec 17, 2023
QUÈ ÉS LA DEPRESSIÓ?
La depressió és una malaltia mental caracteritzada per sentiments persistents de tristesa, desesperació i apatia, que afecten la forma en què una persona pensa, sent i es comporta. Malgrat la seva prevalença, continua sent un tema que sovint es troba en la penombra, envoltat d'estigma i malentesos. En aquest blog, explorarem en profunditat la depressió a partir de la història de Carlota Lasaosa, una jove de 20 anys que des de fa tres anys lluita contra aquesta malaltia. Carlota ens parlarà de les causes, símptomes, diferents opcions de tractament i sobretot de la importància de la consciència i el suport que suposa quan un individu conviu amb aquesta malaltia.
“Lo més dur és acceptar que tens depressió”
És més comú del que pensem normalitzar o disimular el sentiment crònic de tristesa que un individu pot patir amb la finalitat de no acceptar que pateix d'una depressió. Carlota ens conta que per a ella el més dur va ser acceptar que patia depressió a causa de totes les barreres que avui dia continuen existint sobre aquesta malaltia.
Cada individu ha de ser conscient de la societat actual en la qual viu, caracteritzada principalment per la venda constant d'un cúmul de missatges per a poder aconseguir de manera senzilla la felicitat. No obstant això amb la finalitat de combatre amb això és important conèixer-se a un mateix per a poder quedar-se allunyat de caure en aquesta mena de missatge superficials. Per a això conèixer-se a un mateix, posar-se límits arribant a entendre perquè un es veu així mateix com es veu o com és percebut pels altres juga un paper molt important.
Així mateix és fonamental tenir en compte que no sempre la voluntat que pot exercir un mateix sobre els seus problemes és suficient. Existeixen tant factors interns com externs que no permeten a l'ésser humà avançar i afrontar les dificultats per a modular les emocions per això és important l'ajuda externa que professionals ens poden oferir.
SÍNTOMES I TIPOLOGIES
Carlota va començar a experimentar per primera vegada símptomes que indicaven de manera directa que sofria d'aquesta malaltia fa ja tres anys, a causa d'una sèrie de factors que li van alertar d'això. En un episodi depressiu, les persones solen experimentar un estat d'ànim deprimit i una sensació d'apatia i falta d'interès per les activitats afectant així la vida diària.
Dificultats en la concentració: Les persones amb depressió sovint experimenten dificultats per a concentrar-se en tasques, prendre decisions o fins i tot seguir una conversa. Poden sentir que la seva ment està ennuvolada o esmussada.
Baixa autoestima: La depressió pot afectar negativament la percepció que una persona té de si mateixa. Poden experimentar sentiments intensos d'inutilitat, culpa i autocrítica, independentment dels assoliments i èxits que hagin tingut.
Falta d'esperança sobre el futur: Les persones deprimides sovint tenen dificultats per a veure un futur positiu. Poden sentir-se aclaparades per la sensació que les coses no milloraran i que no hi ha esperança per a ells.
Pensaments de mort o suïcidi. A nivell mundial, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) estima que més de 700,000 persones moren per suïcidi cada any. La relació entre la depressió i el suïcidi és seriosa, i és crucial abordar la salut mental de manera integral per a prevenir aquests tràgics desenllaços.
Alteracions del somni: Els patrons de somni poden veure's afectats degut , i això pot manifestar-se com a insomni (dificultat per a conciliar o mantenir el somni) o hipersòmnia (dormir en excés).
Canvis en l'apetit o en el pes: La depressió pot influir en els hàbits alimentosos, portant a canvis significatius en l'apetit i el pes. Algunes persones poden experimentar pèrdua d'apetit i pes, mentre que unes altres poden tenir antulls i augment de pes.
Sensació de cansament acusat o de falta d'energia. La fatiga persistent és comuna en la depressió. Encara que la persona pot dormir molt, encara se sent cansada i sense energia durant el dia. Les tasques quotidianes poden tornar-se aclaparadores i esgotadores.
¿On acudir per prevenir o tractar la depressió?
Avui dia existeix una gran diversitat de llocs on un pot acudir per a tractar aquest tipus de malalties mentals.
Professionals de la salut mental: Psicòlegs, psiquiatres, i treballadors socials clínics són professionals capacitats per a diagnosticar i tractar la depressió. Poden oferir teràpia cognitiu-conductual, teràpia de conversa, o, en alguns casos, medicaments receptats.
Metge d'atenció primària: El teu metge de capçalera pot ser un bon punt de partida. Poden avaluar els teus símptomes, derivar-te a especialistes i, si és necessari, receptar medicaments.
Línies d'ajuda i serveis d'emergència: En moments de crisis, les línies d'ajuda i els serveis d'emergència poden proporcionar suport immediat. A Espanya el número 024 és la línia encarregada de la prevenir el suïcidi. Qualsevol pot cridar en el moment que més el necessiti i rebre ajuda telefònica.
Grups de suport: Unir-te a un grup de suport pot brindar-te l'oportunitat de compartir experiències amb altres persones que també estan bregant amb la depressió.
Recursos en línia: Hi ha nombrosos recursos en línia, com a llocs web de salut mental, aplicacions de benestar i plataformes de teràpia en línia. Aquests poden ser útils per a accedir a informació, exercicis d'autocura i suport virtual.
“Els pares tenen més importància del que creuen en aquests casos”
Per a Carlota no va ser fàcil afrontar la depressió en el seu entorn perquè això va afectar en les seves relacions familiars i d'amistat.
En primer lloc ens conta que les seves amistats més pròximes d'aquest temps no van saber arribar a comprendre-la arribant a deixar-la apartada i sola amb tot aquella situació que estava vivint. Tot això sumat al fet que ella mateixa desconeixia el que estava passant pel que tampoc va ser capaç de poder arribar-los a explicar-los com se sentia. Tanmateix, gràcies a això va reduir el seu cercle d'amistats quedant-se amb els quals realment van estar amb ella i avui dia pot dir que està envoltada d'amics que la fan feliç, la comprenen i potencien la seva forta personalitat.
Respecte a les relacions familiars tampoc va tenir la sort que esperava, per a ella els pares juguen un paper molt important en aquests casos, perquè són els que de primera mà ho viuen al teu costat.
Moltes vegades són els pares els que no volen acceptar que els seus fills estan tristos perquè en certa manera se senten culpables d'això. Tanmateix han de saber que moltes vegades no tota la responsabilitat recau en ells. Els pares no poden controlar que el seu fill sofreixi d'un refredat, no obstant això pot donar-li mesures per a prevenir-lo com “posa't la jaqueta” o “no camines descalç” però el cos no és immune i així i tot poden arribar a caure malalts. De la mateixa forma ocorre amb les malalties mentals, els pares poden ser responsables en certa manera, poden arribar a prendre mesures per a prevenir-ho com escoltar-los, mantenir una bona comunicació amb ells, tenir confiança etc, però encara així poden patir malalties mentals.
“Es pot eixir de la depressió”
En l'actualitat gràcies als actuals tractaments farmacològics, juntament amb l'ajuda dels especialistes, un individu pot arribar a eliminar els símptomes de la depressió en un 90 per cent dels casos. Encara així existeixen altres mesures per a fer front a aquesta malaltia.
Estableix rutines saludables: La depressió sovint afecta els hàbits diaris. Tracta de mantenir rutines regulars, com a horaris de somni consistents i menjars balancejats. L'autocura és fonamental.
Fes exercici regularment: L'activitat física pot tenir un impacte positiu en l'estat d'ànim. No és necessari fer exercicis intensos; fins i tot caminar, practicar ioga o realitzar activitats suaus poden ser beneficiosos.
Construeix un sistema de suport: Parla amb amics i familiars sobre el que estàs experimentant. Compartir els teus sentiments pot alleujar la càrrega emocional i proporcionar suport emocional.
Evita l'aïllament: La depressió sovint porta a retirar-se socialment, però estar en contacte amb els altres pot ser crucial. Intenta participar en activitats socials, fins i tot si al principi et resulta difícil.
Estableix metes petites i assolibles: Divideix els teus objectius en passos més petits. Aconseguir petits assoliments pot augmentar la teva autoestima i motivació.
Practica tècniques de relaxació: La meditació, la respiració profunda i altres tècniques de relaxació poden ajudar a reduir l'estrès i millorar el benestar emocional.
Expressa't. La depressió pot bloquejar la creativitat i la capacitat per a gaudir de les coses per això és important fer activitats com la pintura o el dibuix per a emergir la teva creativitat.
Carlota avui dia i tres anys després pot dir que continua lluitant contra la depressió, no obstant, això anima a tot aquell que la pateix al fet que continuï lluitant perquè es pot sortir. Hi haurà dies millors i pitjors, en els quals vulguis deixar apartat tot el tractament però no cal rendir-se ,perquè sí és possible sortir.
Si voleu saber un poc més sobre la depressió i com aquesta afecta en els adolescents us deixem el link directe a l'episodi que va gravar Maria Rojas per al seu canal de Spotify. https://open.spotify.com/episode/2W8yS5gKNDfYslZfDVQPKj?si=0967726ab1684f1b
Comments